#Helsinki59 – Käpylä

Muuttaessani helsinkiin n. 15 vuotta sitten luulin että Käpylä on ruotsiksi Köttby. Ihmettelin kovasti että miksi. No, nyt ainakin viimeisen 14 vuoden ajan olen tiennyt että se on Kottby. Tätä kotiani varsin lähellä sijaitsevaa kaupunginosaa kävin kuvaamassa nyt pariin otteeseen. Tästäkin huolimatta kuvia tuli pääasiassa Taivaskalliolta, ehkä siksi että se on aika siisti mesta tähän aikaan kun aurinko paistaa ja linnutkin jo alkaa vähän laulamaan. Wikipedian mukaan Käpylä on kooltaan 1,77 km² ja siellä asuu 7600 asukasta. Nimensä tämä kaupunginosa sai Kottbyn tilasta ja eritoten sen paksusta isännästä. Ruotsin käpyä tarkoittavalla sanalla sillä ei siis liene mitään tekemistä. Käpylän vanhinta osaa on 20-luvulla rakennettu puutaloalue, joka on kyllä aika hieno. Uudemmista osista voidaan mainita Olympiakylä, joka rakennettiin kauhealla hädällä 1940 Olympialaisiin, jotka sittemmin sodan vuoksi peruttiin. Vuoden -52 kekkereihin rakennettiin sitten Kisakylä, Käpylään sekin. Olympiakylässä oli muuten suomen ensimmäinen kaukolämpökeskus. Käpylän Park Hotel on varmaan jäänyt kaikkien muistoihin maikkarilla pyörineestä Hyvät Herrat -sarjasta, jonka saunatiloissa Paukku ja henkilökuntansa saunotti aina vieraitaan. Hotellin kupeesta alkaa Helsingin kauneimmaksikin haukuttu katu, Pohjolankatu. Se oli kyllä melko nätti tähänkin aikaan vuodesta.

Taivaskallio, josta tosiaan suuri osa kuvistakin näyttää olevan, on tommonen aika kivan oloinen puistoalue tuolla Käpylän keskellä. Kalliolla toimi sodan aikana ilmatorjuntapatteri Taivas ja näistä ajoista siellä onkin muistona vielä yksi tykki ja monta bunkkeria, jossa tykkejä oli sitten vähän enempikin.


Posted

in

, , ,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *