#Helsinki59 – Ultuna

Tiesitkö tällaista kaupunginosaa olevankaa? Et varmasti tiennyt ja huijaat näytellessäsi fiksua. Ultuna on niitä kuuluisia alueita, jotka joutuivat vihamielisen hki-vs-sipoo-invaasion kohteeksi vuonna 2009. Ultuna on tälle projektillemme oleellinen paikka, koska se on kaupunginosa nro 59. Alue sijaisee Porvoon motarin pohjoispuolella ja kuuluu Östersundomin peruspiiriin.

Seuraavaksi ote Wikipediasta: Kaupunginosa sai nimensä kaupunginhallituksen 8. joulukuuta 2008 tekemällä päätöksellä alueen keskivaiheilla sijaitsevan tilan mukaan. Nimen sille on antanut Uppsalan maatalouskorkeakoulussa opiskellut Nils Gustaf Borgström palattuaan Suomeen vuonna 1941. Nimi johtuu samannimisestä Uppsalan kaupunginosasta, jossa mainittu korkeakoulu sijaitsee.

Ensin meinasin lähteä peltoon seisomaan ja katsomaan maalaismaisemaa. Karttaa tarkastellessani huomasin sen olevan huono idea. Ultunan olemus on metsässä. Siis sinne. Alueella on Storsträsk niminen lampi, joka on nettitietojen perusteella kova kalamesta, muista ostaa luvat. Järvestä löytyy kirjolohta, nieriää, haukea, affenaa ja siikaa. Näin siis väittävät.

Lauhahko yö ei luvannut kuninkaallisia usvia, mutta siitä huolimatta kamera tanassa olin klo 06:50 Storträskillä. Erilaista kuvamateriaalia tallentui kennolle, mutta oleellisinta koko retkessä oli luontokokemus yleisesti. Todella kaunis lampi ja ainoat erämaatunnelmaa pilaavat elementit olivat yli lentelevät lentokoneet ja Porvoon motarin mieto taustakohina. Nämä poislukien voin sanoa, että mielinrauhaisa paikka runsaalla eläimistöllä.

Minä en missään tapauksessa ole kalastaja ja paheksun ja halveksin catch and release- kalastusta. Storträskille suuntaaville kalastajille annan seuraavan vinkin: keskity vieheisiin ja perhoihin, jotka näyttävät pieniltä sudenkorennoilta. Aamun hiljaisuudessa lammessa polskineiden kalojen äänet olivat melkoisia ja korentoja pörräsi lammella todella paljon. Muistutan kuitenkin, etten edes ongi joten tämä suositukseni perustuu pelkästää tämän aamun havaintoihin.

Kaikista ylpein tässä päivässä olen siitä, että aikaisin aamulla kuulostelin ilmassa kiirinyttä hentoa piipittävää vihellystä ja kuuluvaa ”bjyp”-ääntä. Kelailin siinä, että mahtaisiko olla kalasääksi. Ja oli se! Tunnin kulutta tämä komistus sitten liiteli nenäni eteen. KST:n vakikommentaattori tohtori Panadapuolus yllättyy varmasti tästä hienosta tunnistuksesta. Itsekin yllätyin ja niin yllättyi myöskin biologivaimo.

Ja sitten niitä kuvia:


Posted

in

, , , ,

by

Tags:

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “#Helsinki59 – Ultuna”

  1. […] painelin yöretkelle Storträskille Ultunaan. Ultuna on meinaan se kuuluisa kaupunginosa nro 59 ja kuvasin sen #helsinki59 projektiimme jo vuonna 2015. Iltahämärä siinä hiipi ja minä porskutin pitkin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *