Puistossa yleisen saunan kupeessa
on vedenheitto ujostelematonta
ruokaa saa monelta grilliltä
lihaa veljeskansan tyttäriltä

Ylläolevalla säkeistöllä starttaa tietenkin Lapinlahden Lintujen kappale Kalliossa. Tätä tekstiä kirjoitellessani, alkoi biisi soimaan päässäni, eikä ole sieltä vielä poistunut. Kertakaikkisen upeata lyriikkaa kaksikolta Eränkö ja Salomaa. Kappaleessa lauletaan puukko selässä juoksevasta miehestä ja siitä että Jykespubissa vaahtoaa olut. Onko kellään aboriginaalilla tietoa siitä, missä moinen Jykespub sijaitsee/sijaitsi? Itsekin luulin aika hyvin noi Kallion baarit tietäväni, mutta tuo on tuntematon. Vastaukset kommentteihin, kiitos.

Kallio ilmeisesti ainakin kiinteistönvälittäjien mielestä luetaan jo vahvasti osaksi Helsingin kantakaupunkia ja onhan se muuttunut aika paljon jo sinäkin aikana kun meikäläinen on siellä pörrännyt. Tätä nykyä siellä on semmoisia vahvasti hipsteriltä haiskahtavia kuppiloita, kahviloita ja ravintoloita melkoinen läjä. Tämä ei siis missään nimessä ole mikään negatiivinen kommentti, vaan se sopii mulle oikein hyvin. Eilen Juhan kanssa käytiin kuvauskeikan puolivälissä istahtamassa tuolla Good Life Coffeessa, josta saa oikein maittavaa oman paahtimon kaffetta ja kaikenlaista käntttyä. Suosittelen.

59-projektin alkaessa olin melko varma siitä, että Kallio tulee olemaan ensimmäisten kuvattujen kaupunginosien joukossa, eikä esimerkiksi mikään Karhusaari tai Länsisatama. Toisin kuitenkin kävi. Kallion dokumentointi antoi odotuttaa itseään yli vuoden. Nyt siihen sitten osui päivistä mainioin, aurinko paistoi ja muutenkin keli oli todella miellyttävä. Lämpöä olisi tietysti voinut olla aste-pari enemmän, mutta hyvä näinkin. Mukana kuvakävelyllä oli myös Juhan tytär, jota isänsä yrittää kovasti ajaa valokuvauksen pariin. Oikein, sanon minä.

Kalliofaktat on vielä jaettava kaiken kansan tietoisuuteen:

  • A: 1,06 km²
  • Väkiluku (2015): 19 363, suomeen tiheimpiin kuuluva asutus 18267 as./km²

Lapinlahden Lintujen lisäksi Kallio esiintyy monessa muussakin populaarikulttuurin teoksessa. Esimerkkinä oma suosikkini Mikko Rimmisen Pussikaljaromaani, jossa ei Kalliosta poistuta missään vaiheessa. Lisäksi mainittava on tietenkin Aki Kaurismäen Calamari Union, jossa 15 Frankia ja yksi Pekka yrittävät päästä Kalliosta Eiraan siinä kuitenkaan onnistumatta. Muistaakseni suurin osa kuoli yrityksen aikana…

No, kuvatarjonta tästä 11. kaupunginosasta oli aika monimuotoista, kattokaa vaikka:

 

Written By