#Helsinki59 – Kallio

Puistossa yleisen saunan kupeessa
on vedenheitto ujostelematonta
ruokaa saa monelta grilliltä
lihaa veljeskansan tyttäriltä

Ylläolevalla säkeistöllä starttaa tietenkin Lapinlahden Lintujen kappale Kalliossa. Tätä tekstiä kirjoitellessani, alkoi biisi soimaan päässäni, eikä ole sieltä vielä poistunut. Kertakaikkisen upeata lyriikkaa kaksikolta Eränkö ja Salomaa. Kappaleessa lauletaan puukko selässä juoksevasta miehestä ja siitä että Jykespubissa vaahtoaa olut. Onko kellään aboriginaalilla tietoa siitä, missä moinen Jykespub sijaitsee/sijaitsi? Itsekin luulin aika hyvin noi Kallion baarit tietäväni, mutta tuo on tuntematon. Vastaukset kommentteihin, kiitos.

Kallio ilmeisesti ainakin kiinteistönvälittäjien mielestä luetaan jo vahvasti osaksi Helsingin kantakaupunkia ja onhan se muuttunut aika paljon jo sinäkin aikana kun meikäläinen on siellä pörrännyt. Tätä nykyä siellä on semmoisia vahvasti hipsteriltä haiskahtavia kuppiloita, kahviloita ja ravintoloita melkoinen läjä. Tämä ei siis missään nimessä ole mikään negatiivinen kommentti, vaan se sopii mulle oikein hyvin. Eilen Juhan kanssa käytiin kuvauskeikan puolivälissä istahtamassa tuolla Good Life Coffeessa, josta saa oikein maittavaa oman paahtimon kaffetta ja kaikenlaista käntttyä. Suosittelen.

59-projektin alkaessa olin melko varma siitä, että Kallio tulee olemaan ensimmäisten kuvattujen kaupunginosien joukossa, eikä esimerkiksi mikään Karhusaari tai Länsisatama. Toisin kuitenkin kävi. Kallion dokumentointi antoi odotuttaa itseään yli vuoden. Nyt siihen sitten osui päivistä mainioin, aurinko paistoi ja muutenkin keli oli todella miellyttävä. Lämpöä olisi tietysti voinut olla aste-pari enemmän, mutta hyvä näinkin. Mukana kuvakävelyllä oli myös Juhan tytär, jota isänsä yrittää kovasti ajaa valokuvauksen pariin. Oikein, sanon minä.

Kalliofaktat on vielä jaettava kaiken kansan tietoisuuteen:

 • A: 1,06 km²
 • Väkiluku (2015): 19 363, suomeen tiheimpiin kuuluva asutus 18267 as./km²

Lapinlahden Lintujen lisäksi Kallio esiintyy monessa muussakin populaarikulttuurin teoksessa. Esimerkkinä oma suosikkini Mikko Rimmisen Pussikaljaromaani, jossa ei Kalliosta poistuta missään vaiheessa. Lisäksi mainittava on tietenkin Aki Kaurismäen Calamari Union, jossa 15 Frankia ja yksi Pekka yrittävät päästä Kalliosta Eiraan siinä kuitenkaan onnistumatta. Muistaakseni suurin osa kuoli yrityksen aikana…

No, kuvatarjonta tästä 11. kaupunginosasta oli aika monimuotoista, kattokaa vaikka:

 


Posted

in

, , ,

by

Tags:

Comments

6 vastausta artikkeliin “#Helsinki59 – Kallio”

 1. Aboriginaali-Anssi avatar
  Aboriginaali-Anssi

  Jyke’s Pub oli Hesarin ja Flemarin kulmassa, Alepaa vastapäätä. Sen jälkeen siinä oli Stella ja joku juottolahan siinä nytkin lusii. Ja tähän kuuluu kommenttipalstalla jonkun heti vastata, että toi ei ole Kalliota. Että paska Eränkö ja paska Salomaa.

  1. Perttu avatar

   No jumankauta. Nyt laski eränköjen ja salomaiden pointsit. Kallion rajahan tosiaan menee siinä Hesarissa. Kuitenkin niin, että itse Hesari ei Kalliota enää ole. Eli siis oliko toi Jykespubi siinä Alppiharjun puolella? Sitä Alepaa vastapäätä? Kiitos Abo-Anssille pikaisesta vastauksesta.

   1. Anssi avatar
    Anssi

    Kyllä näin oli. Tosin muistelen, että noita Jykejä on ollut muuallakin kaupunnilla, joten saattaa toki olla että viitataan johonkin toiseen. Tossa kuitenkin oli pitkään isohko Jyke’s ja Kalliosta en äkkiseltään toista muista. Muutama Frank muuten pääsi Eiraan, ettäs tiedät.

    1. Perttu avatar

     Joo, niin pääs. Mites Pekka?

 2. Sepe avatar
  Sepe

  Jos en aivan muistele omiani niin Hämeentie 30:ssä oli Jyke’s pub. Meno oli rapsakkaa ja lattia tahmainen. Olut jotakuinkin Kallion halvinta.

  1. Perttu avatar

   Jos asia on näin, niin sittenhän Jyke’s on vahvasti Kallion puolella. Eli Eränkö ja Salomaa saa pointsinsa takas. Kiitos Sepe.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *