#Helsinki59 – Laajasalo

Jahas, pukkas tommonen mustavalkovaihe päälle. Se tulee jotenkin aina tähän aikaan vuodesta, sillä jos aurinko ei paista, noi ulkokuvat on paljon sielukkaampia mustavalkoisina. Tai ainakin melko mustavalkoisina.

Kaupunginosana Laajasalo on tälle blogille vähän vastaava kuin Suomenlinna. Siellä on siis käyty useampaan otteeseen kuvailemassa jo ennen tätä 59-projektiakin. Laajasalossa tämä johtuu siitä, että siellä sijaitsee Kruunuvuorenrannan hylätty ja ränsistymään jätetty huvila-alue. Koko blogi on saanut syntyideansa tuolla, kun olimme Juhan kanssa kuvausreissulla vuoden 2011 syksyllä. Nyt kuitenkin perjantaina pakatessani kamerareppua päätin, että Kruunuvuorenrantaan en tällä kertaa mene, vaan aloitan aamun itään päin avautuvalta rannalta, jotta saan napattua auringonnousua kuviin. No, tässä kävi ns perinteisesti ja ilma oli erittäin harmaa, eikä Laajasalon itäisiin osiin, Jollaksen osa-alueen rannoille, oikein päässyt. Tämä taas johtui siitä, että rannat on aika rakennettua, eli huviloita on tämän tästä, eikä sinne toisten pihoihin ole kovinkaan siisti mennä. Auringonnousu jäi siis kuvaamatta, vaikka ihan ajoissa paikalla olinkin. Jollaksen keskiosa on kuitenkin luonnonsuojelualuetta, jossa oli ihan kiva talsia ja räpsin sieltä joitain fotojakin. Siellä sijaitsee myös yksi hiidenkirnu, joka oli aika jännä ilmestys.

Jollaksesta päätin sitten kuitenkin suunnata auton nokan kohti Kruunuvuorenrantaa. Ajelin mielestäni samaa tietä sinne kuin aina ennenkin, mutta maisema oli muuttunut aikalailla. Kerrostaloja on noussut alueelle melkoinen nippu, enkä meinannut tunnistaa paikkaa, josta itse rantaan piti lähteä talsimaan. Löysin paikan kuitenkin ja hiippailin mäen yli rantaan, jossa meininki oli aikalailla odotetun laista. Huviloita oli tosin mielestäni muutama kadonnut kokonaan, liekö puretty vai poltettu. Ne muutamat, jotka vielä olivat pystyssä, olivat jo todella huonossa kondiksessa. Pari vuotta sitten ne olivat mielestäni vielä ihan elinkelpoisia, mutta nyt siellä on jo niin paljon mätää hirttä ja rikottua ikkunaa, ettei niitä kaiketi pelasta enää mikään. Eipä kai ole tarkoituskaan, kun eikös se rantakin ole tarkoitus uudisrakentaa täyteen. Pois päin ajellessani, pysähdyin vielä Laajasalon venesatamassa ja Laajasalon kanavassa ottamassa parit kuvat. Tuo kanava on siitä hauska paikka, että siitä on tullut itsekin ajeltua veneellä monet kerrat läpi.

Laajasalofaktat wikipediasta:

  • A = 16,55 km²
  • Väkiluku = 16 486 (1.1.2005)

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *