#Helsinki59 – Koskela

Koskela, tuo Helsingin kaupungiosa numeroltaan 26. Ruotsiksi Koskela on Forsby. Koskela on historiallisesti merkittävä paikka, koska vuonna 1550 Koskelan kylään päätti kuningas Kustaa Vaasa perustaa kaupungin. Kaupunki on luonnollisesti #helsinki59. Koskela on siis kaiken alku, mutta kuvausretkellä minusta tuntui Koskelan olevan monella tapaa loppu. Mielikuvani vahvistui luettuani aina kaikkitietävän Wikipedian artikkelin aiheesta. Sen mukaan alueella sijaitsi ennen 90-luvun lamaa monia kauppoja ja kioskeja. Nyt alueella tönöttää ainoastaan yksi Alepa ja se siitä sitten.

Loppua kärjistävä fiilis syntyi kävellessäni Koskelan sairaalan alueella. Se on virallisesti Koskelan vanhustenkeskus ja sen juuret juontaa vuoteen 1912, jolloin se perustettiin nimellä Forsbyn vaivaistalo. Kävellessäni vanhojen sairaalarakennusten keskellä minulle tuli tunne, että tämä paikka on ohjeistettu/opastetaulutettu aivan erilaiseen toimintaan kuin mitä se nykyään on. Suosikkini oli kyltti missä oli nuoli ja teksti 150m. Siis tämän artikkelin ”pääkuva”. Kaikki tuntui olevan ränskäntymässä. Lopun tunnelmaan terävöitti liputuskulttuuri. Kuvausretken aikaan hilattiin sinivalkoista lippua Lahdessa salkoon Krista Pärmäkosken hopeamitalin juhlistamiseksi, mutta vanhusten palvelutalojen pihoissa oli muutamakin lippu joutunut puolitankoon.

Sairaalan lisäksi Koskelassa on merihakamaista arkkitehtuuria edustavia kerrostaloja ja ken yllättyy niiden olevan opiskelija-asuntoja ja kaupungin vuokra-asuntoja? Ainakin Hämäläis-Osakunta omistaa näistä jonkin.

Hämälaisyydestä mainittaen täytyy huomauttaa, että Koskelassa on yksi hämäläispoikaa ihmetyttävä piirre. Wikipedian mukaan Koskelan puutaloalueen kadut on nimetty uusmaalaisten kuntien mukaan. Pyhtääntie ja Myrskyläntie ok. Mutta Nastolantie ja Artjärventie, ei ei. Nämä on aivan Päijät-Hämeen kamaa. Seassa myöskin Jaalantie Kymenlaakson suunnalta. Kaupunkifaktojen kohdalta todettakoon Wikipedia tietojen olevan outoja ja KST:n kaupunkifaktat tulee tulkita omalla vastuulla. Kuten kaikki Wikipedian tiedot tulee.

Poistuin Koskelasta Käpylän kautta ja näin kadulla soini-huumoria. Tämä kuva ei sääntäjen mukaan kuuluis tänne, mutta otin pienen erivapauden.


Posted

in

, , , ,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *