#Helsinki59 – Toukola

Ai että. Mä aina silloin tällöin unohdan, että mulla on kaapissa tollainen Sigman 15mm Fisheye -linssi, joka vaatii ulkoilutusta. Ostin sen joskus aikoinaan vielä croppikennolla kuvatessani, eikä se sen kanssa mikään kovin maaginen linssi ollut. Nyt täyskennossa linssin melkein 180 asteen kuvakulma on jo kuvatessakin aika hassu: jos seisoo tukevasti kahdella jalalla ja kuvaa suoraan eteenpäin vaakatasossa, omat varpaat näkyy kuvassa. Lippistä ei kannata käyttää kuvatessa, sillä lippa tallentuu aina kuvaan. Eihän sillä mitään häitä kannata lähteä kuvaamaan, sillä kuvat on aika vääristyneitä, mutta tämmösessä kaupunkikuvauksessa se on paikkapaikoin tosi hauska. Niinpä eräänä iltana totesin, että mullahan on kotini viereiset kaupunginosat Toukola ja Hermanni täysin kuvaamatta. Päätin sitten lähteä ulkoiluttamaan kalansilmää kuvaamalla Hermannin, mutta kuvasinkin vahingossa Toukolan. Joskus näinkin.

Toukola, Helsingin 23. kaupunginosa. Siihen kuuluu esimerkiksi Arabianrannan asuntoalue, mukaanlukien kauppakeskus Arabia, jossa meidänkin perheen ruokaostoksia jonkin verran tehdään. Asukkaita koko alueella on 1484 ja pinta-ala on 0,94 km². Arabiakeskuksessa sijaitsee entinen Arabian tehdas, joka lopetti toimintansa emoyhtiö Fiskarsin siirtäessään toimintojaan ulkomaille. Tehdas ehti kuitenkin olla tuolla paikalla yli 140 vuotta ja sen ansiosta hoodeilla kulkeekin teitä nimeltänsä Intiankatu, Siamintie, Sumatrankatu jne. Vastoin yleistä luuloa Arabian tehtaat eivät antaneet kuitenkaan Arabialle sen nimeä. Jostain ikuvanhasta vuodelta 1751 peräisin olevasta oikeudenkäyntipöytäkirjasta, koskien jonkun tilallisten rakennusoikeuskiistoja, on nimittäin löydetty maininta Arabia-nimisestä alueesta juuri noilta nurkilta. Posliinitehdas valmistui tonne vasta 1874. Toukolan Kumtähden kenttä, jossa ylioppilaat pitivät toukokuussa kevätjuhliaan, taas on syypää koko kaupunginosan nimelle. Samaisella kentällä on laulettu Maamme-laulu ensimmäistä kertaa ylioppilaiden Flooran päivän juhlassa vuonna 1848.

Faktat on faktoja wikipediasta. Sitten kuviin ja tunnelmiin:


Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “#Helsinki59 – Toukola”

  1. […] Hermanstad I, Hermanstad II ja Majstad. Viimeksi mainittu on nykyään kaupunginosa nimeltänsä Toukola, Hermanstad I taas on osa Vallilaa ja tuo Hermanstad II on sitten tämä nykyinen Hermanni. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *