TurreDam

Kaikkihan tietävät miltä turistillinen Amsterdam tuoksuu siellä ympäriinsä kävellessä. Tuoksukokemukset ovat yhteisiä ja turistien-kameroiden-puhelimien määrästä päätellen iso osa globaaleista kuvamuistoistakin on toisiaan kopioivia, yhteisiä. Mietihän hetki seuraavia lukuja. Amsterdamissa asuu noin 850 000 ihmistä. Vuosittain kaupunkiin tulee yöpyviä matkailijoita noin viisi miljoonaa ja päiväturisteja noin kuusitoista miljoonaa. Yhteensä yli kaksikymmentä miljoonaa. Siinä on kovilla asukkaiden hermot, kanaalibotskien moottorit ja hajuhermot.

Minä lukeuduin yöpyviin matkailijoihin työn vuoksi ja omaperäisyyden puuttumisen uhallakin tassuttelin vapaapäivän verran ympäriinsä kameran kanssa. Meidän turistien määrä tuntui uuvuttavalta. Voi vain tuntea sympatiaa paikallisia kohtaan, kun katseleekin humalaisten brittien määrää. Höyryisiä turisteja pääsi pakoon siirtymällä Rijksmuseumiin tai Stedelijk Museumiin. Rijksmuseumissa väkimäärä melkoinen ja kauko-idästä saapuneet ryhmät pariin otteeseen meinasivat jyrätä yksinäisen kulkijan. Stedelijk oli Rijksiin verrattuna tyhjä ja hiljainen.

Itseenikin kohdistuvasta turismi-inhotuksesta huolimatta keväinen +16 astetta kaupunkipäivä tuli aivan oikeaan kohtaan ennen meidän oman kauniin kevään saapumista. Pannukakut maistuivat, olut oli kylmää (suuri olut-tremolo-mestari joi olutta) ja ranuissa oli riittävästi majoneesia. Suurin virhe tällä retkellä oli aurinkolasien unohtuminen kotiin. Yhyhyy.


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *